[ProjectSCZ-FIAM] Hoe de UU onderzoekers helpt onderzoeksdiensten te gebruiken

Raoul Teeuwen raoul.teeuwen at surfnet.nl
Tue Sep 18 16:57:38 CEST 2018


1 van de redenen waarom met name Nederlandse onderzoekers vaak niet hun instellingsaccount kunnen gebruiken om in te loggen op onderzoeksdiensten, is dat hun instelling de onderzoeksdienst niet ‘koppelt’ in het SURFconext-dashboard; de dienst is dan misschien wel gekoppeld aan SURFconext, maar elke instelling wil zelf per dienst beslissen of hun medewerkers en/of leerlingen bij die dienst mogen.

De mensen die bij een instelling beslissen over ‘laten we wel/niet toe dat onze mensen via SURFconext op die dienst inloggen met hun instellingsaccount’, voelen de verantwoordelijkheid om zeker te weten dat het goed zit met de privacy, met intellectual property rights, of er facturen volgen door gebruik van de dienst, of de helpdesk het drukker krijgt etc.

Vanuit SCZ proberen we op meerdere manieren te regelen dat instellingen met een gerust hart met de SCZ koppelen, zodat hun onderzoekers bij alle op de SCZ gekoppelde diensten kunnen. 1 manier: laten zien hoe sommige instellingen omgaan met onderzoeksdiensten. Zo vindt men bij de UU dat onderzoekers een eigen verantwoordelijkheid hebben en is er voor het ontsluiten van op SURFconext gekoppelde onderzoeksdiensten een verkorte procedure.

Om zoveel mogelijk instellingen te inspireren hebben we een verhaaltje gemaakt van hoe de UU dat regelt. Zie https://www.surf.nl/kennisbank/2018/best-practice-toegang-tot-nieuwe-diensten-hoeft-niet-altijd-lang-te-duren.html .

Met vriendelijke groet,

Raoul Teeuwen

SURFnet | Productmanager Trust & Identity | Kantoren Hoog Overborch (Hoog Catharijne) | Moreelsepark 48 - 3511 EP Utrecht | tel:0887873496 | tel:+31641195989 | raoul.teeuwen at surfnet.nl<mailto:raoul.teeuwen at surfnet.nl> | www.surfnet.nl<http://www.surfnet.nl> | www.surf.nl/route<https://www.surf.nl/route>

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://list.surfnet.nl/pipermail/projectscz-fiam/attachments/20180918/3916c019/attachment.html>


More information about the ProjectSCZ-FIAM mailing list